Partalan kylä

Partala on pieni omaleimainen n. 270 asukkaan kylä Keski-Suomessa Jämsän kaupungissa. Sankat metsät, pienet peltotilkut ja vaihteleva maasto tervehtivät Partalaan tulijaa. Kukaan ei varmasti tiedä sanoa, mistä Partalan kylä alkaa, mutta tunnettu lausahdus on: "Partala on Matkosvuoren tuolla puolen". Vuoret ovatkin yksi Partalan tunnusmerkki: Partalassa on seitsemän vuorta, joista tunnetuimmat ovat Matkosvuori eli Matkusvuori, kuten paikalliset asukkaat vuorta kutsuvat, ja entinen rekkamiesten talvinen painajainen Virstavuori, jossa Partalanmäki sijaitsee.

Joki keskellä kylää

Partalan kylän halkaisee Nytkymenjoki, joka alkaa Nytkymen-järvestä ja päättyy Päijänteeseen. Joki oli aikanaan uittojoki, mistä on muistona vieläkin uittorännejä ja otvituksia. Joessa on kahdeksan koskea, joista suurin on Juvenin koski. Juvenin kosken partaalle on Partalankosken kyläyhdistys kunnostanut näköalapaikan opastetauluineen. Joen rannalta löytyy myös Jokelankosken mylly, joka on yhä toimintakunnossa vaan ei toiminnassa.

Elämää kiskojen kalkkeessa

Jämsä - Tampere rautatie kulkee Partalan halki. Juna jyske onkin tuttu ääni monille partalalaisille. Radan varrella asuvat tietävät tarkkaan junien aikataulut. Radan siirtämisestä pois nykyiseltä paikalta on puhuttu viime vuosina paljonkin, koska Partalan kohdalla rata nousee ylämäkeä ja siinä kulkua hidastavia kaarroksia, mikä vaikeuttaa usein raskaiden tavarajunien kulkua.

Huopaa

Partalan kylä on yksi Jämsän teollisuuskylistä. Sieltä löydät Suomen viimeisimmät huopajalkineita valmistavat tehtaat Huopaliike Lahtisen ja Alhon huopatehtaan. Molemmilla on tehtaanmyymälänsä.

Ylä- ja Ala-Partala

Kylä jakautuu kahteen osaan: Ala-Partalaan ja Ylä-Partalaan. Ala-Partalassa asuu suurin osa partalalaisista. Sieltä löydät myös kylän ainoat katuvalot. Ala-Partalassa sijaitsee Partalankosken kyläyhdistyksen omistama Partalan koulu, joka toimii monien tapahtumien keskuspaikkana. Monivuotinen yhteistyö Kollinmäen Hervottomien kanssa tuo joka syksynä Kirmaisu-tapahtuman koululle.

Ylä-Partala on perinteistä maaseutua: paikalliset asukkaat ovat pääasiassa pientilallisia, mutta uudisasutustakin tullut. Kesällä Ylä-Partalan elämä vilkastuu mökkiläisistä, jotka asettuvat asumaan pienten järvien ja lampien rannoilla oleviin mökkeihinsä. Ylä-Partalassa voit aistia erämaatunnelman pienine metsälampineen, metsän eläimineen. Ylä-Partalassa oli ennen myös koulu: Jokioisten koulu. Nykyään se on Partalan Pienviljelijäyhdistyksen omistuksessa, joka vuokraa sitä erilaisiin tapahtumiin. Joitakin Jämsän työväenopiston piirejä toimii edelleen Jokioisten koululla.

Tervetuloa Partalaan!

Satunnaiselle vierailijalle Partala tarjoaa mahdollisuuden vaikkapa rauhalliseen pyöräilyreittiin vaihtelevassa maalaismaisemassa, kosken kuohujen ihailuun Partalan koululla tai oikean seikkailun kanoottiretken muodossa. Matkailija voi aistia kylän leppoisan ja vieraanvaraisen ilmapiirin. Myös tutustuminen kylän huopatehtaisiin antaa elämyksiä itse kullekin.

Voimme vain toivottaa:

"Hyveä oluu ja tervetuloa Partalaan!"